Bollywood

Bollywood
Dansa

Bollywood

Bollywood filmer har fascinerat världen sedan de spreds till resten av världen från ursprungslandet Indien och då framförallt från Mumbai. Världen inspirerades av den innehållande musiken, vackra dekorerna, kläderna och framförallt färgerna.

Bollywood filmer är en spännande blandning av action, drama, komedi och romans som det är svårt att inte ryckas med i. Normalt sett så innehåller filmen runt sex eller åtta kreativa dans och sångnummer som gör filmen till vad världen anser är just Bollywood. Man inkluderar även ofta fria drömscener som ibland är helt utanför handlingen av filmen. Dessa scener ska fungera som ett avledande stycke som ska ta biobesökarna till oväntade platser fylla av färger och exotiska vyer. Vad räknas som Bollywood? Bollywood är ett internationellt namn för filmer som har spelats in och skapats i framförallt Indien. Här spelar man årligen in över 900 filmer som fascineras över hela världen. Utöver Bollywood filmer så producerar man även flertalet filmer på originalspråk som tamil eller telugu. Totalt så spelar man in runt 1000 filmer årligen i Indien. Sedan den första ljudfilmen hade premiär år 1931 så har man spelat in över 68 000 olika Bollywood filmer i Indien

Kända Bollywood filmer?

Tack vare dagens teknik kan man följa den indiska filmindustrin vart man än befinner sig. Man kan kolla på uppskattade mästerverk och leta sig igenom den gedigna skatten av välproducerande filmer som idag uppgår till över 68 000. Man räknar dessa tre filmer till att vara de bästa Bollywood filmerna genom tiderna. “Sholay” är en western inspirerad film från 70-talet med bra undertext och översättningar, “Satay” är en uppskattat gangsterfilm med en överraskande slutscen och sedan “Awara” som många anser är en klassiker inom Bollywood. I Indien så har stjärnorna i Bollywood filmerna fått en nästintill ikonisk status som hålls vid liv tack vare tidningar, filmbolaget och hängivna fans. De följer ständigt sina idoler för att hålla sig uppdaterade om nya filmer eller samarbeten.

Hur har Bollywood inspirerat resten av världen?

Hur har Bollywood inspirerat resten av världen?

Det är inte svårt att bli imponerad av den detaljrikedomen och vackra färgerna som Bollywood filmer erbjuder. Med drömscener och vackra sång- och dansnummer ger filmen biobesökarna en chans att sväva iväg till nya spännande platser. Detta har såklart också inspirerat filmindustrin världen över där man numer inte är rädd för att inkludera vackra vyer och färggranna dekorer. I Sverige har man också tagit inspiration från Bollywood filmer och 2004 hade man premiär för filmen Bombay Dreams som är en komedi med skådespelare som till exempel Sisella Kyle, Peter Dalle och Gayathri Mudigonda för att nämna några. Denna vackert utförda film innehåller beundransvärda drömscener som tagna från en Bollywood film.

Hur har Bollywood inspirerat resten av världen?

Populariteten och efterfrågan för Bollywood filmer har spridits världen över och även i Sverige är efterfrågan stor. Detta gjorde att man i Malmö grundade den första Bollywoodbiografen på svensk mark. Den kallas för BioCentrum och kan besökas i Malmös stadsdel Limham-Bunkeflo. Biografen invigdes år 2008. Populariteten för Bollywood i Sverige har även gjort att man vid flertalet tillfällen har valt att spela in Bollywood filmer på svensk mark. Till exempel filmen Jia aur Jia som på svenska betyder Liv och Liv spelades in i Ystad den 18 oktober 2013 och följdes av många svenska Bollywood entusiaster.Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug