Breakdance – En internationell dans!

Breakdance – En internationell dans!
Dansa

Breakdance – En internationell dans!

Breakdance är en dans som i normala fall dansas ute på gator, torg och andra öppna platser. Breakning eller som det också kan kallas för B-boying/girling, genomförs för att underhålla de förbipasserande människorna med förhoppningarna att tjäna en slant av den uppskattande publiken.

Dansen utövas i hela världen och utvecklas ständigt i samband med att hiphop-kulturen, andra danstilar och kampsporterna förbättras. Breakdancen är stort i USA, Sydkorea, Tyskland och Frankrike. Själva dansen går ut på att man själv ska sätta sin egen prägel på sin breakdance och på så sätt får uttrycka sig genom dansen.

Inom breakdancen tävlas det allt från små battle i en liten grupp på en trottoar någonstans i världen, till världens största breakdancetävling Battle of the Year. Tävlingen Battle of the Year har arrangerats sedan 1990 och samlar all världen breakare. Denna breakdancetävling drar mycket publik då drygt 15 000 åskådare vill se vem som blir tävlingens champion och best show breakare.

Stort kval i Malmö

Under 2022 kommer Battle of the Year avgöras i Malmö. Tidigare har dessa tävlingar arrangerats i Frankrike och Tyskland. Innan dess kommer det hållas ett kval 2021 Battle of the Nordic där breakdansare från hela Norden får försöka kvala in för att delta i det stora dansslaget nästkommande år i Malmö. Har man ingen möjlighet att följa battle på plats i den skånska staden, går det även att följa tävlingen via Red Bull Tv och Youtube. Utöver att världsfinalen i breakdance kommer genomföras finns det också möjlighet för barn och ungdomar delta i breakdancetävlingar, samt delta i workshops och uppleva Theater Night med kända artister.

Ny OS-gren?

Det har diskuterats att breakdance, surfing, sportklättring och skateboard ska bli extra idrotter under OS i Paris 2024. Breakdancen gjorden nämligen succé under Ungdoms-OS 2018 i Buenos Aires och nu finns det förhoppningar att breakdancen även ska bli en OS-gren. Tanken är att i Paris 2024 kommer det att genomföras två event med 16 tjejer och 16 killar. Deltagarna kommer att genomföra battles emot varandra för att komma fram vilken tjej och kille är bäst i världen inom breakdancesporten.

En av anledningarna till att breakdance kommer finnas som en extra gren i OS Paris är att dansen är extremt stor just i Frankrike. Det är bara USA som har fler breakdanceutövare. Framtiden får utvisa om breakdance blir en OS-gren eller inte med tanken på rådande omständigheter i världen.

Begrepp som är bra att känna till

Begrepp som är bra att känna till

Jam kallas de tillställningar där breakdansare genomför sina slag, men är inte nödvändigt. Huvudsaken är att man träffas, dansar och har kul. Ordet kommer från musiken jazz där det är vanligt att man jammar och spelar musik utifrån att ha blivit inspirerad av de andra musikerna. Då musikerna improvisera, vilket också breakdansarna med sin dans och danstricks.

Ett battle är att ett sätt för två breakare att avgöra vem som är bäst och det finns inte alltid en domare utan det är publiken som avgör vem av dansarna som är bäst. När flera breakdansare träffs bildar dessa vanligtvis en så kallad cirkel och inne i cirkeln breakar någon medan de andra klappar händerna och skriker då dansaren genomför sina trix. När breakren är klar tar en annan dansare över.

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug