Dansböcker

Dansböcker
Dansa

Dansböcker

Att dans är något man utför i praktiken är det nog ingen som skulle opponera sig emot.

Men att dans är minst lika mycket teoretisk kanske skulle få en och annan att höja på ögonbrynen. Men faktum är att dans gynnas, precis som alla andra fysiska aktiviteter, av vissa vilodagar – vilodagar som man med fördel kan fylla med teoretisk dans. Vad är då teoretisk dans? I detta fall är det danslitteratur, alltså böcker om dans som ligger i fokus. Dansböcker har även den trevliga egenskapen att de i majoriteten av fallen kan användas efter läsning, i den praktiska dansen. Dubbelbonus helt enkelt.

Stort utbud

Utbudet av dansböcker är stort. Vilken bok man kommer kunna dra högst nytta av beror helt enkelt på vad man utövar för dans eller danser. Vissa böcker, så som Koppla bort autopiloten: normkritiskt förhållningssätt i dansundervisning av Emelie Bardon, är riktade till danslärare. Boken, med andra bakom sig, går in på djupet hur man ska bete sig som lärare, hur undervisningen ska fungera på bästa sätt, eventuellt hur samhället påverkar dansen med avseende på genus och ålder och hur man inkluderar alla i lärandet. Andra dansböcker riktar mer in sig på hur man finner sig själv, sin ande och ett lugn i dansen. Dans är välgörande för både kropp och själ, men för många kan det vara vårt att hitta detta lugn. Genom att läsa till exempel Frigörande dans i mindfulness: vad händer egentligen? av Anne Grundel, får läsaren lära sig att bli kompis med sin egen kropp, lyssna på sitt inre och bruka dansen som ett friskvårdsverktyg.

Specificerade böcker

Specificerade böcker (TANGO)

Självklart finns det också en hel bunt med böcker om specifika danser – vinnaren i antal måste nog vara tango. Tango är en dans som är känd för att var komplex, fylld av passion och evig – i den bemärkelsen att man aldrig någonsin kan bli fullärd. Ett livsprojekt kan man säga. Tango är en hel vetenskap med olika stilar så som argentinsk tango, finsk tango, social tango, tango nuevo, milonga med väldigt mycket mera. Vett och etikett är i princip minst lika viktigt som själv dansstegen och just därför är dansböcker om tango otroligt värdefulla. Inte minst för att inte göra bort sig totalt på dansgolvet genom att stå kvar i en paus, ha på sig hoodie eller något annat man faktiskt kan tänkas göra. I boken Tango i Buenos Aires: koder och passion av Margareta Westergård från 2009 tar hon med läsaren till Buenos Aires för att uppleva en dansresa i tangons tecken. Man får lära känna dansen genom ursprungslandet och man blir otroligt inspirerad, vilket i slutändan faktiskt kan leda till en resa till Argentina. 

Det finns även dansböcker som i stället för att undervisa och lära läsaren om dans, har som syfte att ge uttrycksutrymme för koreografers, forskares och danslärares åsikter och studier. Ett bra exempel är Att ge spår i luften av Birgit Åkesson. De allra flesta böckerna förstärks med underbar dansbilder som antingen undervisar eller inspirerar. Människor är vackra, men när de dansar är de vacrare än någonsin. Att läsa i en dansbok är inget annat än en njutning för kropp och själ, och förhoppningsvis blir man sugen  på att släppa loss i en egen svängom.

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug