Danscentrum – Kort om

Danscentrum - Kort om
Dansa

Danscentrum – Kort om

De flesta dansare känner redan till det och unga dansare med drömmar om ett professionellt yrke inom dans bör lära sig om det. För den frilansande professionella dansaren finns den rikstäckande centrumbildningen Danscentrum.

. I fyra regionala organisationer Stockholm, Norr, Väst och Syd jobbar man tillsammans med riksorganisationen på nationell nivå. Inom varje regional organisation har man egna lokaler där tillgång till studio, rådgivning och daglig träning för professionella samt publik verksamhet finns. De har med jämna mellanrum gästlärare från både inom som utom Sveriges gränser finns. De regionala organisationerna jobbar självständigt, utbudet är ganska likt men det kan skilja sig mellan de olika regionerna. Mer information om det center som är nära en själv finns på Danscentrums hemsida. Här skapas arbetstillfällen genom olika samarbetsprojekt, Dansmässan i Stockholm och genom informationsträffar med koreografer och dansare. Vill man jobba med produktion finns här även viss hjälp att få med stöd för detta.

Dans som når ut

Dans som når ut

Som frilansande dansare finns även organisationen Dansalliansen, vilka Danscentrum är en av ägarna till. Dansalliansen huvuduppdrag är att erbjuda grundutbildning för professionella dansare. Danscentrum är även av stiftarna till Dansens hus, vars mål är att främja danskonst. Här visar man föreställningar och scenkonst. Seminarier, föreläsningar workshops och utställningar är något som också finns tillgängligt.Danscentrum får verksamhetsbidrag från Kulturrådet och verkar inom ramen för den strategi som antagits av Kulturrådet. De jobbar för att stärka den professionella dansen samt sprida den konstform som dans är. Via mötesplatser, föreställningar, kurser för nybörjare eller utbildning av högt renommerade konstnärer når de ut till en stor publik och fler personer som vill engagera sig inom dans som konstform. Organiserade resor till mässor internationellt har erbjudits vilka varit väldigt populära att delta i.

Nya uttryckssätt för barnen

Skapande Skola hjälper skolverksamhet med projekt för att få barn är lära sig uttryckssätt och friheten som dans erbjuder. Att använda kroppen som ett uttrycksmedel får barnen att se och upptäcka nya relationer med sig själv och sina klasskamrater. Med olika koreografer, pedagoger eller dansare skapar man ett projekt för att passa just sin egen skolas verksamhet, men även färdiga förslag finns från deras erfarna ledare. Danscentrum sprider information om event, jobbmöjligheter, utbildning, finansiering och nätverksbildande bara för att nämna lite. Det är ett center som verkar för danskonstnärers villkor och de engagerar sig kulturpolitiskt. De jobbar nationellt som internationellt.

Som dansare är det inte alltid så lätt att få all den tid eller plats man behöver för att jobba med sig själv. Så om man som dansare eller koreograf vill genomföra ett projekt kan man ansöka om residens på någon av organisationerna, länkar till möjligheten att söka utomlands finns också via hemsidan. Residens innebär att man får fri tillgång till en spegelklädd studio med ljus, ljudanläggning och dansmatta. Övrig teknikutrustning kan bokas och feedback samt fotografering kan de hjälpa till med. När ens projekttid avslutas visar man delar av sitt arbete inför publik och koreografen pratar om processen. Under våren och hösten är det öppet för alla att söka! Är man medlem är det sökbart även under vinter och sommar. 

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug