Dansfilmer

Dansfilmer
Dansa

Dansfilmer

Vi har sedan ljudfilmen vart globalt anpassad 1931 kunnat avnjuta filmatiseringar på biografer och på hemmaplan. Då även dans har tagit en stor plats i livet för många människor skapades snabbt ett stort intresse för filmer som kombinerar repliker och drama med dans och rörelser.

Idag så finns det en gedigen lista av filmer som faller inom denna kategorin. Förutom klassiker som Flashdance och Footloose har man flertalet andra filmer som har väckt stor uppmärksamhet runt om i världen. Tre av dessa kan man läsa lite närmare om i denna artikel. Denna klassiska dansfilm anses av många vara den mest uppmärksammade dansfilmen genom tiderna. Tack vare en intressant handling och två huvudkaraktärer som fångar ens uppmärksamhet redan från början har man blandad bra dansscener med talade repliker och ett väl genomtänkt manus. Filmen handlar om en flicka som kallas för “”Baby”, som spelas av Jennifer Grey som tillsammans med sin familj tillbringar sommaren i ett pensionat. Där träffar hon på dansinstruktören Johnny Castle som spelas av Patrick Swayze och hon upptäcker en helt ny värld och en kärlek för dans. Filmen som hade en ganska låg budget fick snabbt stor uppmärksamhet av allmänheten och man sålde totalt biobiljetter för drygt 214 miljoner dollar. Filmen hade premiär år 1987 och vann totalt tre Oscars. Idag har man även skapat en musikal baserad på filmatiseringen av Dirty Dancing som spelas både på West End och Broadway.

Step up

I denna mer moderna dans film från 2006 ser man Channing Tatum och Jenna Dewan som huvudrollerna i denna uppskattade film. Filmen Step Up fick sedan fyra stycken uppföljare som dock inte enligt kritiker höll samma mått som original filmen. Step Up handlar om Tyler som bryter sig in på den berömda skolan Maryland School of Arts och som efter vandaliseringen döms till samhällstjänst på skolan. Där träffar han danseleven Nora Clark som snabbt ser vad Tyler har potential för. Hennes moderna dans och hans street dance rörelser ger upphov till en väl producerad film i regi av Anne Fletcher.

Step up

Även denna filmen hade inte en super stor budget men efter premiären hade man intäkter på nästan 120 miljoner dollar.

Black Swan

Denna film är inspirerad av baletten Svansjön och är en nyproducerad film som hade premiär år 2010. Denna amerikanska thriller regisserades av Darren Aronofsky och vann flertalet priser. Natalie Portman som spelade huvudpersonen Nina Sayers vann till exempel en Oscar som Bästa kvinnliga huvudroll. Andra kända skådespelare som medverkade i filmen var Mila Kunis och Vincent Cassel för att nämna några. Filmen var dessutom nominerad i flertalet andra kategorier som Bästa film, Bästa regi, Bästa foto samt Bästa klippning. Black Swan handlar om en ung ballerina som drömmer om att bli en ny stjärna. När baletten Svansjön sätts upp i New York så strävar hon efter att få dubbelrollen som huvudkaraktären Odette/Odile vilket hon tillslut får. Under resten av filmen får man följa ballerinans tuffa vägval och hur hon sakta men säkert förändras i sin personlighet.


Black Swan är en spännande dansfilm som skiljer sig mycket från andra uppmärksammade exempel. Den är mörkare och beskriver på djupet om vad som krävs för att man ska vara i toppen av ballerinor med höga prestationskrav.

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug