Dansfilmerna Black Swan och Dirty Dancing

Dansfilmerna Black Swan och Dirty Dancing
Dansa

Dansfilmerna Black Swan och Dirty Dancing

Dansfilmen Black Swan är en skräckfilm eller thriller som gjordes 2010 av Darren Aronofsky.

Den har både fått priset för bästa film och även den bästa kvinnliga huvudrollen, bästa foto, bästa klippning så den är väldigt genomarbetad och välgjord. Den handlar om en ung ballerina som vill bli balett-stjärna. Hon tävlar med en annan tjej i filmen och de konkurrerar i filmens handling. Den handlar om baletten Svansjön av Pjotr Tjajkovski och den svarta och den vita svanen. Författaren blandar skräck och drama som påminner mycket om Stephen Kings roman om Carrie och hennes mamma och att dansösen här också är instängd av sin mor. Filmens handling skildrar att mammans en gång dalande karriär inom baletten följer och plågar henne medans dottern lyckas bättre och bättre inom karriären, men mår dåligt av mammans historia bakåt samtidigt som hon kämpar mot sin konkurrent som vill ta hennes huvudroll ifrån henne. Musiken är otroligt dramatisk filmen igenom och kameran rullar snabbt för att kunna få med så många överraskningar som möjligt som filmen har att bjuda på. Många av dem är väldigt obehagliga. Ballerinan Nina som hon heter vill göra allt perfekt så det nästan går till överdrift. Hon ger sig totalt hän åt dansen.

Dirty Dancing

Dirty Dancing

Dirty Dancing är en annan dansfilm fast av en helt annan karaktär. Den utspelas i början av 60-talet och handlar om en bortskämd tonåring som tillsammans med sin syster följer med sina föräldrar till ett pensionat innan hon skall börja på college. Hon blir osams med sin syster och tycker inte hon passar in riktigt bland de andra gästerna. En kväll hör hon musik från ett personalutrymme och blir ivrig och beger sig dit. Där träffar hon den manliga huvudrollsinnehavaren, men han vill först inte alls veta av henne för personal som umgås med gästerna är strängt förbjudet och kan leda till avsked. Filmen blev en sucée och musiken spelades sedan överallt och massor av människor försökte efterlikna dansens rörelser med hopp och många stukade både armar och ben i sina tappra försök.

Lite hemligheter om skådespelarnas privata liv är att Jennifer Grey egentligen inte alls ville vara med i filmen och spela mot Patrick Swayze, men att han tillslut lyckades övertala henne. (Detta på grund av att de inte var särskilt goda vänner efter att de tidigare spelat in filmen Red Dawn tillsammans.) Även scenen där Grey inte kunde sluta skratta var Swayze otroligt irriterad på henne “på riktigt” och det syns nästan på filmduken. Det var nämligen inte alls med i manus att hon skulle skratta så mycket i den scenen. Den manliga huvudrollen gick först till Val Kilmer, men han tackade nej. För den kvinnliga huvudrollen provfilmade både Carrie Bradshaw och Sharon Stone. Filmen blev en otrolig suceé, men först var det inte meningen att den skulle släppas på biograferna så där hade alla inblandade tur! Jennifer satte det berömda “lyftet” på första scenen och det var inte dåligt gjort för hon hade inte alls övat på hoppet tidigare för hon hade vägrat det.

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug