Dansfilmerna Singing in the rain och Footloose

Dansfilmerna Singing in the rain och Footloose
Dansa

Dansfilmerna Singing in the rain och Footloose

Filmen Singing in the rain är en mycket gammal och romantisk film från 1952. Huvudrollerna görs av Gene Kelly (som även gjort regin tillsammans med Stanley Donen), Debbie Reynolds och Donald O´Connor.

Den har korats till den bästa filmen någonsin inom musikaler. Filmen handlar om en stumfilmsstjärna som träffar sin motspelerska när hon skjutsar honom till en fest de båda är bjudna till. Kathy som hon heter försvinner spårlöst under festen men hennes motspelare (Don) kan inte glömma henne. De träffas igen längre fram under en inspelning i handlingen och blir snabbt ett par. Det blev bestämt redan år 1950 att filmen skulle heta “Singing in the rain”, (efter en låt från 1929) och Adolph Freed (producenten) och Betty Comden skrev manuset som innehåller texter av Nacio Herb Brown som var kompositör. Filmen är så berömd att det har gjorts en musikal om den av “Underhållningspatrullen” och den är en hyllning till Hollywood när stumfilmen övergick till ljudfilm. De har gjort en egen tolkning av den berömda filmen som även den har gjort stor succé. Huvudrollerna innehas av Erik Höiby som spelar Don Lockwood och Viktor Johnsson har rollen som Cosmo Brown. Sissela Persson gör den kvinnliga huvudrollen av Kathy Selldon. Det är kärlek, dans och komedi i en härlig blandning.

Musikal i Borlänge

Musikal i Borlänge

80-talsfilmen Footloose har också gjorts som musikal av Borlänge musikteater. Den filmen handlar om en tonåring som tillsammans med sin mamma flyttar till en liten stad som heter Bomont i mellanvästern. De skall bo hos släktingar i staden. Pastorn i samhället håller en vakande hand över staden och predikar mot allt som har med dans, Rock´n Roll och andra roligheter att göra. Till råga på allt blir huvudrollsinnehavaren (Ron) intresserad av pastorns dotter samt dras med i ett “chicken-race” med traktorer. Eftersom han fastnar med sitt skosnöre i gaspedalen vinner han racet och blir poppis bland ungdomarna och en riktig “hjälte”. Ron och pastorn kommer till slut överens litegrann, men Ron anordnar en dans vid stadsgränsen och pastorn blir till slut övertygad om att dans ändå inte är så farligt och att man måste lära sig att lita på sina tonåringar.

På filmen “Footloose” har det även gjorts en nyinspelning som hade biopremiär i Sverige 2011. Var man tonåring på 80-talet så såg man säkert Footloose och känner igen den. Det är väldigt bra och medryckande musik i filmen och Kevin Bacon hade huvudrollen i den första filmen och Kenny Wormald har den i den nya filmen. I den första filmen finns det en orsak till att många är så negativt inställda till allt som har med dansande och festande att göra, eftersom det skedde en hemsk bilolycka med samband till en dans i byn och flera omkom i den tragiska olyckan. I filmen är prästens dotter väldigt rebellisk och det går stick i stäv med vad hennes föräldrar gillar. Det är fler som har klagat på filmen angående visningen av ett speciellt jeansmärke som visas på alla rumpor i parti och minut i filmens scener.

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug