Dansresa som blev safariupplevelse

Dansresa som blev safariupplevelse
Dansa

Dansresa som blev safariupplevelse

Afrikansk dans är något jag haft en passion för ända sedan jag provade för fördta gången för många år sedan. Afrikansk dans, nu finns det ju massor men rent genrellt, är så befriande båe för kropp och själ. Nu hade vi lyckan att ha en danslärare från Ghana i vår stad och han höll kurser, men efter ett tag ville jag se dansen i sitt ursprung, i Afrika.

Därför bestämde jag mig för att boka en resa till Sydafrika. Eftersom jag även ville uppleva safari förutom dansen så föll valet på Sydafrika. Innan de dans-event jag bokat in så begav jag mig till The Homestead i den större Kariega-vildmarken i tre, episka dagar. Utan att överdriva så kan jag säga att Kariega Game Reserve bör vara högst upp på att-göra-listan för alla resenärer som vill uppleva en afrikansk safari.

Big 5

Kariega Game Reserve är familjeägt och de driver fem stora privata safarireservat i Sydafrikas östra Kapprovins. Reservatet ligger längs en vacker vägsträcka, vilket gör det till den perfekta sydafrikanska safaridestinationen och som ett komplement till ett besök i Kapstaden med en resa längs landets vackra kust.

Big 5 noshörning

Detta malariafria reservat innehåller 10.000 hektar orörda afrikanska vildmarker samt två rikliga floder, Kariega och Bushmans. Reservatet erbjuder fem safariboenden som passar alla behov. Man får chansen att uppleva Big 5 – lejon, elefant, noshörning, buffel och leopard – samt massor av andra sydafrikanska vilda djur. Allt upplevt från bekvämligheten med ett öppet fordon.

Kariegas landskap och topografi är utan tvekan det vackraste av alla Eastern Cape-reservaten, vilket resulterar i fantastisk utsikt. Att ha två stora floder införlivade i reservatet ger också enorm skönhet och värde. Kariega Game Lodge ligger bara 10 minuter från Kenton-on-Sea och 80 minuter från Port Elizabeth. Efter en fantastisk frukost på första dagen så skulle vi bege oss ut för att söka efter lejon, elefant och noshörning.

Mysigt och spännande

På The Homestead är man så flexibla att gästerna själva kan bestämma tider och gillar man sovmorgon så tar de en med senare istället. För mig var det inte frågan om någon sovmorgon dock, jag ville ut tidigt eftersom det är något magiskt över en morgon i reservatet.

Morgonturen erbjöd episka observationer, en lejonhanne och lejonhona vilande vid en damm och en vit noshörning som betar lugnt på de öppna slätterna och, mycket förvånande, en svart noshörning som hängde med några elefanter vid ett lerhål där en ung elefant tog ett mycket entusiastiskt lerbad. Att få träffa två av Big 5 samtidigt var en stor upplevelse.

Vi hittade sedan resten av elefantbesättningen strax efter och blev ödmjuka när de rörde sig och lekte runt oss som om vi var en del av dem. På vägen tillbaka till stugan hände träffade vi på fler lejon, mäktigt! När vi kom tillbaka var jag trött och ville ta en tupplur, men innan dess hann jag med en gin och tonic tillsammans med de andra.

Efter en skön vilostund så var det dags för en båttur på Bushmans-floden, som inte bara är extra vacker och fridfull utan också en fristad för alla vattenfåglar. Vi såg en mängd kungsfiskare, ankor, gäss och andra fårglar medan vi njöt av den lugna atmosfären.

För trött för att sova

Kvällen avrundades med en stor afrikansk middag med alla gäster, under stjärnorna och med djuren i mörkret tätt intill. Konstigt nog hade jag svårt att sova den kvällen, men kanske var det alla upplevelser som gjort mig upprymd. Eftersom nätverket var starkt just då så passade jag på att spela lite othello och någon spelautomat på pokerstarscasino. Efter det hade jag liksom lyckats lugna hjärnan och känslorna nog mycket för att kunna somna.

Dagen efter blev oväntat helt fantastiskt, en höjdpunkt. Vi hade planerat att åka på en guidad safari-promenad men den afrikanska vildmarken hade andra idéer. När vi klättrade på fordonet meddelade vår ranger att en lejonhona hade gått förbi stugan några ögonblick tidigare. ”Vill du hitta henne?” Frågade han.

Det tog oss cirka tjugo minuter att söka och sedan plötsligt kom hon genom en buske, tydligt på jakt. Det är inte lätt att följa med en lejonhona som rör sig i takt, men det är det som gör upplevelsen så spännande! En minut är du med henne och nästa gång har hon försvunnit. På något sätt förutsåg guiden Themba alltid var hon skulle komma ut igen, och så lyckades vi spåra henne i trettio spännande minuter tills hon rymde ner i en ravin.

Safaripark

Resten av dagen bjöd på en massa olika upplevelser med badande elefant-bebisar och olika vilddjur vilandes tillsammans vid vattenhålet. Det var som ett uppleva en dröm i verkligheten. För mig var det svårt att lämna safariparken, men jag gjorde det med en fast beslutelse att återkomma nästa år igen. Och då ska jag stanna fler dagar för att hinna uppleva ännu mer. Nästa stopp är danscampen!

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug