Dansskolor i världen

Dansskolor i världen
Dansa

Dansskolor i världen

Oavsett om man precis har börjat dansa eller engagerat sig i flera år, kanske nöjer man sig med att fly för stunden och dansa i tankarna. Det finns ofta en dröm om att en dag dansa för någon skola i världsklass om dessa tankar finns hos en.

Topprankade skolor

Letar man efter dansskolor i världen på internet kommer det otaliga listor fram med vilka som är topprankade. På sidan TopTen finns många recensioner att läsa för de som få en djupare insikt om hur det är att gå på en av skolorna eller hur antagningarna fungerar. Det är inte helt lätt att orientera sig bland listorna då dansstilarna är blandade friskt. Här kommer trots detta ännu en lista för den som är intresserad och inte kan sluta drömma! Tänk på att många har tränat i hela livet för att komma in på dessa välkända skolor. The Royal Ballet School, London, England. Denna skola är välkänd skola även för de som inte är så insatta i dansvärlden. Här skolas man i klassisk balett och det är en av de mest välrenommerade skolorna i världen. Den grundades av balettdansören, Dame Nintette de Valois, den har haft olika namn men när den 1946 etablerades i Kungliga Opera Huset ändrades skolans namn. Juilliard School of Dance, Manhattan, New York. Skolan tar emot studenter inom flera kreativa områden som dans, teater samt musik. Den är svår att antas till då endast 8% av de som söker blir antagna. Av 800 platser går 90 av dem till dansstudenter och man skolas bland annat ii modern dans, tap och jazz. Bolshoi Baletten, Moskva, Ryssland. Pratar man om dansskolor i världen glömmer man inte nämna Bolshoi baletten vilka är kända för sin klassiska balett. Det är en av världens främsta dansskolor och även en av de äldsta då den grundades redan år 1776. Första stegen till Bolshoi skolan togs när en dansskola grundades för att sysselsätta hemlösa barn år 1773.

Vaganova School, St Petersburg, Ryssland

Vaganova School, St Petersburg, Ryssland

En annan välkänd skola inom balett i Ryssland är Vaganova skolan. Skolan är känd för att etablera stora balettdansare, koreografer samt lärare vilka jobbar världen över. Redan är 1738 bildades skolan och antog då endast 12 tjejer och 12 killar. Varje år ansöker runt 3000 personer från 11 års ålder varav 60 av dem antas. National Performing Arts School, Dublin, Irland. Skolan som etablerades för 25 år sedan erbjuder danser i många olika stilar som ex. street dance, bollywood, hip hop, funk bland flera andra. Trots att skolan är så ung har den redan fått ett bra rykte om sig. Här går studenter från 2-22 års ålder. Sunhwa Arts High School, Seoul, Sydkorea. Skolan har en hög standard på sina studenter, det krävs höga poäng och intervjuerna är djupgående – allt för att få de bästa studenterna att börja på skolan. Den grundades 1977 och här dansar man klassisk balett, men även musik och konst undervisas här. P.A.R.T.S, Forest, Bryssel. Det här är skolan för unga kreativa dansare, från 4-16 år. Den bildades 1995 och tar emot runt 50 nationella studenter. Här dansas modern dans, kreativ dans samt klassisk balett.

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug