Dansteater

Dansteater
Dansa

Dansteater

Teater i form av dans har alltid tagit en stor plats på teatrar världen över. Uppsättningar i form av modern dans eller balett för att nämna några exempel är några varianter av dansteater som har tagit världen med storm.

Dansteater fungerar i princip som vanlig teater men skillnaden är då att man beskriver känslor och händelser med hjälp av rörelser istället för ord eller sång som många anser är den mer traditionella typen av teater. Att fascineras av smäktande skådespel som är baseras på rörelser och uttryck i musiken är någonting ska bör avnjutas av samtliga individer. I Sverige sätter man regelbundet upp dansteater på till exempel Kungliga Operan eller Balettakademin.

Vad räknas som dansteater?

Dansteater är ett brett utryck och begrepp vad gäller teater som utspelar sig i dansform. Det är en kreativ upplevelse som består av rörelser och dans ofta i kombination med musik. I balettuppsättningar  kombinerar man ofta dans med symfoniorkestrar för att ge besökaren den bästa upplevelsen och intrycket. Det bidrar även till att skapa en indragande atmosfär för besökarna. 

Exempel på olika former av dansteatrar är till exempel balett och olika former av modern dans som räknas som de två huvudgrupperna inom området dansteater. Dessa två alternativ kan man även läsa lite mer grundligt om i denna artikel.

Modern dans

Modern dans


Modern dans som även av många kallas för fridans är ett samlingsnamn för en mängd olika dansstilar som framförallt berör dansstilar skapade under 1900 och 2000-talet. Modern dans är mer experimentell tillskillnad från den klassiska baletten som är mer stram och jazzdansen som innehåller mer rytm och show. Modern dans består ofta av en kombination av dansrörelser med golvkontakt, användning av rummet och scenen och passande musik som ska framhäva känslan och uttrycket i dansrörelserna.

Populariteten för modern dans växte framförallt fram under sena 1800-talet efter stora protester inom baletten. Detta då många ansåg att baletten bestod av för höga krav och regler med fasta rörelser och utan någon improvisation. Detta fick kvinnor att protestera och skapade då grunden för den moderna dansen som finns tillgänglig idag. Populariteten för denna dansteater har gjort att det öppnats många framstående moderna danskompanier. I Sverige är det framförallt Skånes Dansteater, Norrdans, Moderna Dansteatern och Cullbergbaletten som har fått mest uppskattning genom åren.

Klassisk balett

Sedan har vi en helt annan typ av dansform som kallas för klassisk balett. Balett som har fått sitt namn från det italienska ordet balletto består av rörelser som är mer strama och kräver då en hel del styrka och vighet från utövaren. Den klassiska baletten började framförallt ta plats på många scener under 1400- och 1500-talet i Europa och resten av världen. Det tog dock lite längre tid innan baletten nådde de svenska teaterscenerna. Baletten introducerades i Sverige år 1638 av drottning Kristinas hov. Sedan baletten skapades har den varit en byggsten och inspiration för en mängd olika dansformer och dansteatrar. Den har framförallt haft avgörande betydelse för dagens västerländska danser.

Även om just balett räknas som den mest krävande dansformen kan man ändå inte undgå att fascineras av de vackra dansuppsättningarna och dekorerna.


Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug