Kontroversiella statyer och skulpturer

Kontroversiella statyer och skulpturer
Dansa

Kontroversiella statyer och skulpturer

Konstverk har alltid ett symboliskt värde samtidigt som ett estetiskt. Det kan aldrig vara en prydnadssak eftersom uppfattningar av vad är fint eller ofint, vackert eller fult, är mycket subjektiva. Och när man blandar in politiken kan det verkligen hetta till.

Pinocchio

Ett exempel på en helt ofarlig staty som har väckt vrede hos många människor är Walking to Borås av Jim Dine. Statyn är bättre kände som Pinocchio i Borås området. Den är gjuten i brons och blev invigd i maj 2008. Men kontroverserna var redan i full gång innan invigningen. Inte minst kom mängder av diskussioner om finansieringen. Några ledande figurer inom näringslivet samlade ihop 8,5 miljoner kronor som de donerade till kommunen. Det blev uppfattat av några Boråsare som att näringslivet skulle bestämma över det offentliga rummet istället för förtroendevalda. Problemet för några kritiker var att statyn är 9 meter hög. Det är nästan lika högt som ett 3 våningshus. Andra människor tyckte det var konstig med en staty helt utan kopplingar till Borås. Pinocchio är en italiensk saga och konstnären, Jim Dine, är amerikansk. Ytterligare andra blev oroliga att statyn skulle vara som en Disney variant av Pinocchio och därför vara mer passande till en nöjespark. Några svetsare i Borås till och med svetsade ihop en liten parodi Pinocchio staty som också väckt vrede eftersom den hade en snopp.

Sydstaternas minnes statyer

Sydstaternas minnes statyer

Ett annat utmärkt exempel av kontroversiella statyer och skulpturer är sydstaternas minnes statyer i USA. Många människor från andra världsdelar undrar varför Sydstaternas statyer är så kontroversiella. Och varför är det att vissa människor blir så upprörda över dessa statyer att de kastar ner dem?  Förmodligen skulle de vara ett minnesmärke över soldaterna som kämpade i inbördeskriget. Men amerikanska inbördeskriget kämpades från 1861-65, så varför är statyerna så kontroversiella just nu?

Svaret handlar om historien bakom dem. Det krävdes ett krig för att avskaffa slaveriet och rasism fanns kvar långt efteråt. Många sådana statyer och skulpturer donerades under medborgarrättsrörelsen på 1950-talet och 1960-talet och var avsedda som en konstant, subtil påminnelse om att vita människor fortfarande kontrollerade landet. Nu i det 21: a århundradet vill många amerikaner av alla etniciteten ha dessa statyer borttagna från det offentliga rummet som en symbol för att USA har åtagit sig att bekämpa rasism.

Efter badet

Efter badet av Pye Engström i Västertorp i Stockholm visar en grupp sittande figurer gjorda i kalksten under tidigt 1970-tal. Men det var inte förrän 2006 som skulpturen blev kontroversiell. Konstverket är placerat utanför Västertorps sim- och idrottshall och framställer några människor som var uppfattat som viktiga när det skapades under 1970-talet. Bland kända människor som feministen Angela Davis och pedagogen Paolo Freire finns också den avlidna kinesiska diktatorn Mao Zedong som en del av gruppen.  En del människor uppfattar det som en hyllning till en diktatur och tycker att det är olämpligt att ha det utanför ett kommunalhus.

Uppfattningar om smak och lämplighet skiljer sig verkligen. Och när skattepengar och offentliga utrymmen, som museer och parker, är inblandade kan diskussionerna bli mycket hetsiga. Dessutom finns det en hel del konstkritiker som anser att konsten borde väcka starka reaktioner.  Från det perspektivet är kontroversiella statyer och skulpturer mer önskvärda än tråkiga sådana.

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug