Lär dig att dansa

Lär dig att dansa
Dansa

Lär dig att dansa

Rynkar någon på näsan när man nämner att det vore kul att lära sig dansa, då ska man höja rösten och börja argumentera. Därför det finns knappt något som är lika fel som att inte tro att det är bra att lära sig dansa. För att få lite hjälp inför kommande diskussioner kommer här en liten sammanfattning på varför man ska lära sig dansa.

Roligt och nyttigt

Först och främst – det är roligt att dansa. Man har sett att alla, från små barn till riktigt gamla, och alla åldrar däremellan får högra halter av lyckohormoner som dopamin, noradrenalin och serotonin när de dansar. Dessa hormoner gör att man orkar mer, att man sover bättre, att man jobbar bättre och att man kan prestera mer. Dessutom får det människor att orka mer efter jobbet, orkar saker (som till exempel att gå ut och dansa eller gå till danskurser) när de tro att de egentligen inte orkar eller har lust. Träning som ger energi – en helt klar win win-situation.

Men det handlar inte bara om biologin i kroppen, utan även om den social faktorn. Att dansa är något man gör tillsammans med både redan kända och okända människor. Det är således ett ypperligt tillfälle att knyta befintlig band starkare eller helt enkelt binda helt nya vänskapsband. Och ibland går det så långt att vänskapsbandet kantas av rosor och hjärtan. Kärlek har inte sällan väckts till liv på dansgolvet. Att dans är något som sträcker sig över könen, åldrarna men också personligheter är ovanligt när det kommer till intressen. Man brukar ibland säga att matematik är ett globalt språk, men dans är minst lika mycket ett globalt språk, om inte ännu mer. Vart man än vänder sig i världen kan man dansa med människor som man i annat fall inte förstår ett uns av vad de säger. 

Motion och koordination

Motion och koordination

Att lära sig dansa är också ett ypperligt sätt att börja motioner och att träna. Man tränar sin kondition, men också sin koordination och flexibilitet, styrka och smidighet. Träning ger som de allra flesta vet idag, minskad stress i vardagen, och tillsamman med det höga hormonpåslag som dansen genererar kan man faktiskt påstå att dans är den absolut bästa medicinen mot depression, ensamhet och ledsamhet. Dans är också något ofantligt vitt begrepp. Ta bara gubbstöt (en folklig svensk dans som går i tretakt och utförs i par). Titta siden på vals, balett eller polka. Breakdance, salsa, tango, hiphop, cha cha cha, squeerdance, bolero, chaconne, flamenco, forró, jenka, modern dans, polska, one-step,  swing, reggaeton, merengue, wienervals och kizomba. Ingen är den andra lik, eller jo, de är i vissa fall lika, men de är ändå sina gena och har sina speciella moves. Som syskon kan man säga. Och detta är bara ett saltkorn i havet av alla danssyskon som finns i världen.

Det finns ett missförstånd att man bara kan lära sig dansa när man är liten. Fel, fel, fel! Alla kan lära sig dans och det är aldrig för sent. Man har till och med sett hur väldigt gamla människor med Alzheimers har börjat dansa, och först blivit gladare, för att sedan börja minnas saker igen.

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug