Modern dans

Modern dans
Dansa

Modern dans

Modern dans är ett begrepp som innefattar flera olika dansstilar och som tog fart under 1900-talet. Den moderna dansen innehåller moment från bland annat den klassiska baletten, men till skillnad från balettens strikta dansteknik kännertecknas den moderna dansen av mer fria rörelser. Modern dans är inte sammankopplad med någon speciell musikstil utan man dansar oftast till instrumental musik, alltså musik som endast består av olika instrument.

Hur den moderna dansen uppstod

Den moderna dansen var från början en revolt mot balettens mer kontrollerade dansstil. Några dansare ville hitta ett annat sätt att dansa på, där man använde sig av mer kreativa och fria rörelser. Det ledde till att folk började blanda olika typer av danstekniker och sedan använda dem tillsammans med kroppens egna naturliga rörelsemönster. Stilen spred sig fort och därmed var den moderna dansen född.

Pionjärer inom den moderna dansen

Pionjärer inom den moderna dansen

När man talar om dansare som har betytt mycket för den moderna stilen så är det bland annat Isadora Duncan som står i centrum. Isadora var inte bara en fantastisk dansare som tidigt började med att kombinera klassiska dansstilar tillsammans med inslag av folkdans och naturliga rörelser i sin repertoar. Hon var även mycket skicklig på att skriva poesi. Ett annat namn som ofta förknippas med den moderna dansen är Loïe Fuller. Hon var både en dansare såväl som skådespelerska och hon fängslade alltid sin publik med hjälp av sin talang och karisma. När Loïe dansade använde hon sig av ljuseffekter och silkestyger som tillsammans gav upphov till en spännande och innovativ effekt på scenen. Tekniken kom att kallas serpentindans och den blev väldigt populär och användes till och med i filmer. Loïe menar på att hon skapade den under ett uppträdande då ljuset föll på hennes kostym på ett tilltalande sätt, vilket gjorde att hon upptäckte vilka spännande effekter man kunde få fram av kombinationen ljus och sidentyg. Isadore och Loïe har båda influerat dansare världen över och anses idag vara ikoner inom den moderna dansen.Det finns även svenska dansare som har haft en stor inverkan på den moderna dansens populäritet, som till exempel Efva Lilja. Hon är både en prisbelönad koreograf och dansare men är numera chef hos det nationella centrumet för modern dans i Köpenhamn.

Den moderna dansens framfart

Nu för tiden är den moderna dansen lika aktuell som när den började att utövas och det finns ett stort utbud av dansskolor runt om i landet som erbjuder kurser i modern dans. Många av dansklasserna jobbar med dynamik och rörelser på både högre och lägre nivåer och arbetar i både liggande och sittande positioner. Det som ofta lockar med att utöva just modern dans är friheten i dansen. Eftersom den moderna dansen består av naturliga tekniker kombinerat med experimentella rörelser är det en dansstil som är bra när man vill utveckla sin kreavitet. Den är också bra för att stärka upp kroppen. När man utövar modern dans tränar man också på sin förmåga att uttrycka starka känslor på scen samtidigt som man övar på att förbättra sin balans

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug