Skapa din egen konst

Skapa din egen konst
Dansa

Skapa din egen konst

Om man är i färd med att inreda sitt eget hem och vill ha något originellt, så är det en god idé att skapa sin egen konst. Dessutom sparar man lite pengar. Nu kanske någon tänker att man måste vara så konstnärlig för att skapa, men det behöver man inte nödvändigtvis vara. Konst kan vara så mycket mer än handmålade eller tecknade tavlor.

Man kan återbruka äldre prylar och göra om dem. T ex göra ny väggdekor av fina, gamla spetsdukar eller använda restbiten av en fin tapet till en ny tavla, piffa upp glasburkar med lite sprayfärg eller varför inte göra ett hederligt fotokollage av sina nära och kära.

Gör om spetsdukar till väggprydnad

Gör om spetsdukar till väggprydnad

Ligger det kanske ärvda mormorsdukar i virkad spets eller frivolitet i gömmorna? Då kan man göra om dem till konst om man inte vill använda dem som dukar.

Tillvägagångssätt:

Leta fram flera olika dukar i varierande storlekar, gärna vita eller i en ljus färg, och lägg dem över gamla tidningar.

 1. Spraya dem i en färg som du tycker om och låt torka. Upprepa detta några gånger, så att färgen sitter bra. När sprayfärgen täcker originalfärgen och ytan börjar bli skarp kan man sluta.
 2. Sätt ihop dem så att de bildar en enhet och foga samman dem med en tunn metalltråd. Det räcker med tre till fyra fästpunkter som gör att de sitter ihop. Testa och håll upp hela kollaget och kontrollera att delarna sitter ihop bra.
 3. Spika upp dem på väggen.

Måla på glas

En annan idé är att måla på glas. Glaset kan man sen använda som exempelvis en ljuslykta. Återigen: någon fingerfärdighet behövs inte, det räcker att vara lite pysslig.

Tillvägagångssätt:

Hitta ett enkelt dricksglas eller en gammal glasburk att piffa upp. Ta sprayfärg och en tidning som skydd.

 1. Lägg glaset på tidningen, spraya färgen jämnt över glaset.
 2. Låt torka.
 3. Variation: Vill man även ha ett mönster, kan man först klistra på ett litet papper av en blomma/stjärna/annan figur och låta färgen torka ordentligt innan man tar av det.

Fotokollage av egna personliga foton

Detta är en beprövad idé som egentligen inte behöver förklaras närmare. Man gör helt enkelt ett kollage av utskrivna foton från sitt liv med familj och/eller kompisar.

Tillvägagångssätt:

Du behöver en tjockt papper i valfri storlek som grund, pappersklister och foton.

 1. Placera fotona efter önskemål på pappret, ev med en kommentar under med en fin kalligrafpenna.
 2. Klistra fast dem.
 3. Rama in tavlan med s k passe-partout (ram i hårdpapp), gärna med skyddande glas eller genomskinlig tunn plast över. Detta går att hitta på t ex Rambutiken.se: Köp ramar online – Fotoramar, passepartouter, poster samt i de flesta konstnärsbutiker.

Måla vita kaffe-/tekoppar med nagellack

Att måla på vita koppar är en annan idé för egenproducerade prylar. Det är måhända inte konst i dess ursprungliga bemärkelse att det beskådas på väggen, men de blir både vackra och användbara.

Tillvägagångssätt:

Man behöver några enkla vita koppar, ett par nagellack i önskade färger, varmt vatten och klarlack (går att köpa i de flesta pysselaffärer).

 1. Fyll en plastlåda eller skål med varmt vatten. Droppa ner lite av nagellacken i vattnet.
 2. Doppa muggen i vattnet, den del av muggen som önskas färg på.
 3. Spraya muggen med blank klarlack.
Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug