Världens största balettstjärnor

Världens största balettstjärnor
Dansa

Världens största balettstjärnor

Balett är en av världens mest respekterade konstformer, och precis som operan tillhör baletten kulturens finrum.

Balett är en typisk europeisk företeelse, och framför allt förknippar man den med 1800-talets Ryssland, där dansen var oerhört populär under Tsaren styre. Det är inte heller någon slump att många stora kompositörer, sångare och dansare var ryssar eller knutna till det ryska imperiet. Några av de största föreställningarna som ännu spelas är skrivna av kompositörer som Igor Stravinsky och Pjotr Tjajkovskij, båda födda i Sankt Petersburg under 1800-talet. Nötknäpparen, Svansjön, Törnrosa och Eldfågeln är några av världens kändaste baletter och att få dansa en av rollerna i dessa verk är något alla balettdansare drömmer om.

Ryska storheter

Ryska storheter

När man pratar om balett och dansare gör man framför allt skillnad mellan modern balett och klassisk balett. De som utövar den moderna stilen brukar man helt enkelt referera till som balettdansare, oavsett om de är män eller kvinnor. Dansar man klassisk balett kallas man antingen ballerina eller balettdansös om man är kvinna och balettdansör om man är man. Både den franska skolan och den ryska skolan, vilka båda är klassiska baletter, har olika rankningssystem för sina främsta dansöser och dansörer. Är man den främsta bland solister kallas man i den ryska skolan för Prima Ballerina Assoluta, vilket kommer från italienskan som är det universella operaspråket. I Frankrike kallas de Étoiles, stjärnor. Efter dessa finns det andrahands- samt tredjehandsdansare, samt balettens kropp, corps, vilket är de dansare som inte gör soloroller. Den ryska Mariinskijbaletten har fostrat några av världens kändaste balettdansöser och dansörer, och har anor ända från 1700-talet. Bland de mest kända namnen kan listas Matilda Ksjesinskaja, Anna Pavlova, Waclaw Nicynski samt George Balanchine. Ksjesinskaja stod Tsarfamiljen nära och hade beryktade kärleksaffärer med olika storfurstar. Efter revolutionen flyttade hon till Paris och undervisade kommande stora stjärnor i balett. Pavlova och Nicynski var de första att turnera världen runt med Ballets Russes under 1910-talet. Nicynski avskedades från Mariinskijbaletten strax därefter för att ha burit allt för åtsittande trikåer. Pavlova kom att förändra balettidealet från den fysiskt starka dansösen till en mer bräcklig och skör ballerina. Hon är mest känd för sin tolkning av den Döende svanen i Svansjön. Balanchine hade georgiska rötter men inledde sin karriär i Sankt Petersburg. Under mellankrigstiden flyttade han till New York och var en av de som startade upp New York City Ballet. Han anses idag vara en av världens främsta koreografer och ledande inom en abstrakt stil, en slags bro mellan modern och klassisk balett.

Franska skolan

Den franska skolan går ännu längre tillbaka i tiden och man brukar nämna Ludwig XIV som en av balettens beskyddare i Frankrike. 1661 grundade han den kungliga dansakademin och kungen själv sågs ofta på scenen. Den franska operabaletten hade under flera århundraden nära band med Sverige och flera av de stora koreograferna där var verksamma vid det svenska hovet. Tack vare bland andra Antoine de Beaulieu och Antoine Bournonville dansar man nu balett i Sverige. Man kan dock inte tala om fransk balett utan att nämna den ryske dansaren Rudolf Nureyev, som anses vara världens genom tidernas bästa balettdansör. Han var verksam koreograf och senare direktör vid den franska operabaletten under 80-talet och går under smeknamnet Lord of the Dance. Nureyev gick bort 1993, men hans arv lever vidare i både Frankrike och Ryssland.

Tillbaka till toppen

© 2021 Scentrifug